Cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein


I kolejne pyszności prosto z Tajlandii.
Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso.
W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i makaronem chow mein tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze.
Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. cielęcinę śmiało możecie zastąpić np. mięsem z kurczaka!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* cielęcina – 250 g
* olej kokosowy – 1 czubata łyżka
* czosnek – 2 ząbki
* marchew – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* świeży imbir – 2 cm
* olej sezamowy – 1 łyżka
* kapusta pekińska – 1/3 szt
* sos ostrygowy – 1 łyżka
* sos sojowy – 1 łyżka
* cukier brązowy – 1 czubata łyżka
* mąką ziemniaczana – 1 płaska łyżka
* pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
* sól – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokrojoną w kostkę cielęcinę mieszamy z olejem kokosowym, zmiażdżonym pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku – odstawiamy na ok. 30 minut.
Tak przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut.
Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym.
Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą.
Smacznego!