Ciasto żurawinowo-jabłkowe

To wariacja wczorajszego ciasta jabłkowo-jagodowego.
Ta kombinacja przyszła mi do głowy po drodze do pracy.
Proste, szybkie, smaczne - naprawdę smaczne :-).
200 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
100
ml oleju - słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2-3 jabłka pokrojone w kostkę, posypane cynamonem oraz suszone żurawiny
cukier puder do posypania ciasta
(można dodać skórki startej z pomarańczy - ciasto nabierze charakteru wigilijnego)
Jajka
zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała
gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto
wylałam do okrągłej formy ( cm) wyłożonej papierem pergaminowym. To forma do tarty ale o wysokich brzegach. Żurawinę powciskałam w ciasto a jabłka ułożyłam na wierzchu.
Piekłam
50-60 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w
nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem ale nie trzeba i tak szybko znika :-)