Ciasto żurawinowo-cytrynowe


40 ml soku z cytryny
1 łyżeczka brandy - użyłam whisky
60 g suszonej żurawiny
230 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
300 g cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 ml naturalnego jogurtu
W niewielkim garnuszku zagotowałam sok z cytryny i brandy z żurawiną. Odstawiłam do przestygnięcia. Przecedziłam owoce - muszą przeschnąć - płyn trzeba zachować.
Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę. Masło musi być w temperaturze pokojowej - miękkie. Dodałam skórkę pomarańczową, ekstrakt i po kolei jajka. Następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą - na przemian z jogurtem. Na koniec dodałam odsączone żurawiny.
Ciasto wylałam do natłuszczonej formy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około godziny - jest gotowe, kiedy wetknięte w nie patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu trzeba je odstawić i przestudzić. Jeszcze letnie wyjąć z formy, odwrócić i posmarować płynem pozostałym z gotowania żurawin (ja nie posmarowałam). Zupełnie przestudzone ciasto polałam lukrem - z cukru pudru i soku z pomarańczy ale niezbyt grubo.
Przepis znaleziony w sieci.