Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

Nie było mnie tu prawie miesiąc. A tyle miałam planów kulinarnych na wrzesień!
Co się stało?
Po pierwsze, tyrałam niewolniczo na praktykach. Żywienie dzieci w przedszkolu. Oj, jest o czym opowiadać. Ale na to potrzebuję dłuższej chwili, a takich ostatnio u mnie niewiele...
Po drugie, zakochałam się ;))) i jakoś mi się jeść odechciało. A raczej jadłam, ale było mi obojętne co to jest, bo głowę miałam cały czas w chmurach ;)
Niemniej jednak postaram się na szybciaka dodać jeszcze dziś i jutro kilka wymodzonych przeze mnie ostatnio potraw, bo miesiąc się kończy i kilka kulinarnych festiwali przy okazji też. :)
To ciasto robiłam jakiś czas temu. Przepis wzięłam ze starej książeczki "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", lecz nieco go zmodyfikowałam. Jest naprawdę w porządku. No i ładnie wygląda :)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ZALEWĄ ŚMIETANOWĄ
250g mąki,
125g masła,
70g cukru pudru,
1 jajko,
około pół kg śliwek
zalewa:
2 jajka,
szklanka śmietany 18%,
100g cukru,
łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżka mąki
Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody. Włożyć je do lodówki na minimum pół godziny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24 cm z dnem wyścielonym papierem do pieczenia. Zapiec w 200 stopniach na złoty kolor.
Śliwki umyć, poprzekrawać na połówki i ułożyć na cieście. Wymieszać składniki zalewy i zalać nią przestrzenie między owocami. Piec jeszcze 30-35 minut.
Co się stało?
Po pierwsze, tyrałam niewolniczo na praktykach. Żywienie dzieci w przedszkolu. Oj, jest o czym opowiadać. Ale na to potrzebuję dłuższej chwili, a takich ostatnio u mnie niewiele...
Po drugie, zakochałam się ;))) i jakoś mi się jeść odechciało. A raczej jadłam, ale było mi obojętne co to jest, bo głowę miałam cały czas w chmurach ;)
Niemniej jednak postaram się na szybciaka dodać jeszcze dziś i jutro kilka wymodzonych przeze mnie ostatnio potraw, bo miesiąc się kończy i kilka kulinarnych festiwali przy okazji też. :)
To ciasto robiłam jakiś czas temu. Przepis wzięłam ze starej książeczki "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", lecz nieco go zmodyfikowałam. Jest naprawdę w porządku. No i ładnie wygląda :)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ZALEWĄ ŚMIETANOWĄ
250g mąki,
125g masła,
70g cukru pudru,
1 jajko,
około pół kg śliwek
zalewa:
2 jajka,
szklanka śmietany 18%,
100g cukru,
łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżka mąki
Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody. Włożyć je do lodówki na minimum pół godziny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24 cm z dnem wyścielonym papierem do pieczenia. Zapiec w 200 stopniach na złoty kolor.
Śliwki umyć, poprzekrawać na połówki i ułożyć na cieście. Wymieszać składniki zalewy i zalać nią przestrzenie między owocami. Piec jeszcze 30-35 minut.