Ciasto ze śliwkami i budyniem
Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować !
A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami i winnem.
Składniki:
( na kwadratową tortownicę )
Dodatkowo:
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki.
Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do tortownicy/blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w 180 stopniach C przez 12-15 minut.
W tym czasie wydrylować śliwki, posypać cukrem i cynamonem - odstawić.
Budynie ugotować, w zmniejszonej ilości mleka, czyli w 700 ml na dwa opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec 40-45 minut w 180 stopniach C. Aż wierzch ładnie się zarumieni.
Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami i winnem.
Składniki:
( na kwadratową tortownicę )
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe )
- 700 ml mleka
- około 1 kg śliwek
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki.
Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do tortownicy/blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w 180 stopniach C przez 12-15 minut.
W tym czasie wydrylować śliwki, posypać cukrem i cynamonem - odstawić.
Budynie ugotować, w zmniejszonej ilości mleka, czyli w 700 ml na dwa opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec 40-45 minut w 180 stopniach C. Aż wierzch ładnie się zarumieni.
Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !