Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką to bardzo prosty i przede wszystkim smaczny wypiek idealny na weekend. Wiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek.
składniki na tortownicę 26 cm
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania wiśni
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
200 g masła
500 g wydrylowanych wiśni
kruszonka
100 g masła
6 łyżek cukru kryształu
150 g mąki pszennej
- przepis
Miękkie masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy pojedynczo jajka, następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i dokładnie je rozprowadzamy.
Wydrylowane wiśnie umieszczamy drugiej w misce, posypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie w niej obtaczamy. Tak przygotowane wiśnie układamy na wierzchu ciasta.
Mąkę pszenną i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach do momentu aż powstanie kruszonka ( większe grudki ). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 45 – 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku.