Ciasto z rabarbarem i ricottą

To proste ciasto, do którego dodać możecie w zasadzie dowolne owoce. Ja postawiłam na rabarbar, bo sezon na niego w pełni.
Poszłam na skróty i nie obrałam rabarbaru z włókien. Okazało się, że wcale nie trzeba tego robić, bo w cieście były w zasadzie niewyczuwalne, a pracy zawsze mniej :)
Placek ma mało masła, mimo to (dzięki dodatkowi ricotty) jest przyjemnie lekki i wilgotny.
Proporcje na foremkę ok.15×25 cm.

- cukier - 1/3 szklanki
- masło - 3 łyżki, miękkie
- ricotta - 1/3 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- rabarbar - 2-3 łodygi
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i ricottę, wymieszaj.
Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż w poprzek kawałki rabarbaru. Całość możesz dodatkowo posypać grubym cukrem lub płatkami migdałów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu.