Ciasto z rabarbarem i pianką
Nareszcie :) Chociaż rabarbar tak naprawdę jest warzywem, to jego pojawienie się w maju rozpoczyna u mnie sezon na letnie, owocowe ciasta. Po rabarbarze będą truskawki, czereśnie, jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny... i tak dalej aż do jesieni. Tym razem upiekłam dość zwyczajne, ale bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i pianką. To, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, to właśnie kruche ciasto – nie wiedziałam, że można je zrobić, zalewając stopionym masłem mąkę. A jednak można, a ciasto wyszło chyba najbardziej kruche i delikatne, jakie udało mi się kiedykolwiek upiec :)
Przepis podpatrzyłam na blogu Kulinarne Spotkania i chociaż z wyglądu nie bardzo przypomina tamtego, to jednak jest bardzo smaczne i uroczo ‘swojskie’ :)
CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ
ciasto: 500g mąki, 300g masła, 1 małe opakowanie (15g) proszku do pieczenia, 100g cukru pudru, 5 żółtek
nadzienie: 1kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu
wierzch: 5 białek, 200g cukru
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia (na min. 2 godziny). Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce, małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiec ok. 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie umyć i obrać rabarbar, odciąć końcówki, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 180 stopni ok. 40 – 45 min.