Ciasto z nutellą

Znalazłam ten przepis na mojej chyba już ulubionej stronie z przepisami. Ciasto z nutellą (Nutellakuchen) jest bajecznie proste w wykonaniu:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
200 g nutelli - albo innego kremu tego typu
6 jajek
375 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
125 ml mleka
szczypta soli
wnętrze laski wanilii
50 g posiekanych migdałów
cukier puder do posypania ciasta
masło do wysmarowania podłużnej formy
Masło z cukrem utarłam na puszystą masę - w mikserze. Potem dodałam nutellę, wanilię i dokładnie wszystko wymieszałam. Następnie dodałam po kolei jajka - mieszając aż powstanie jednolita masa.
Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do masy, na przemian z mlekiem. Wszystko trzeba dobrze wymieszać a na koniec dodać posiekane grubo migdały.
Masę wylałam do podłużnej, nasmarowanej masłem formy keksowej - takiej długości 30 cm. Ja użyłam jednej średniej i jednej małej ale można też piec np w formie na babkę.
Ciasto wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piekłam jakieś 75 minut.
Po przestudzeniu ciasto można wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.
Gotowe.

250 g miękkiego masła
250 g cukru
200 g nutelli - albo innego kremu tego typu
6 jajek
375 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
125 ml mleka
szczypta soli
wnętrze laski wanilii
50 g posiekanych migdałów
cukier puder do posypania ciasta
masło do wysmarowania podłużnej formy
Masło z cukrem utarłam na puszystą masę - w mikserze. Potem dodałam nutellę, wanilię i dokładnie wszystko wymieszałam. Następnie dodałam po kolei jajka - mieszając aż powstanie jednolita masa.
Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do masy, na przemian z mlekiem. Wszystko trzeba dobrze wymieszać a na koniec dodać posiekane grubo migdały.
Masę wylałam do podłużnej, nasmarowanej masłem formy keksowej - takiej długości 30 cm. Ja użyłam jednej średniej i jednej małej ale można też piec np w formie na babkę.
Ciasto wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piekłam jakieś 75 minut.
Po przestudzeniu ciasto można wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.
Gotowe.
