Ciasto z mandarynkami

Czekanie przedłuża się w nieskończoność. Mimo to nie wiem czy aby na pewno chcę, by to się przerwało.
Boję się, że czekanie skończy się złą wiadomością.
Nie wszystko poszło po mojej myśli. Czuję się w tym momencie, jakby ktoś inny miał w swoich rękach mój los. Nienawidzę tego.
Próbuję cieszyć się drobnymi sprawami. Wypełnić to czekanie dźwiękami Portishead, smakiem malinowej herbaty, zapachem ciasta...

Zdjęcie - Ciasto z mandarynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z MANDARYNKAMI
3 lub 4 mandarynki,
200g mąki pszennej,
100g mąki ziemniaczanej,
250g masła,
120g cukru pudru,
4 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier: 120g cukru pudru + 3-4 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek

Mandarynki obrać i każdą cząstkę pokroić na 2-3 części.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (u mnie 10 x 28 cm). Piec w 180 stopniach około 60 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem otrzymanym z podgrzanego soku z mandarynek zmiksowanego z cukrem pudrem.

(przepis od edysi)

Zdjęcie - Ciasto z mandarynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

***

Przepisy z tych kategorii

5

Ciasto pomarańczowe

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

3

Ciasto klementynkowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Ciasto mandarynkowo-jogurtowe…

upl upl
Niebo w gębie

9

Kokos i pomarancze

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Dżem truskawkowo-jagodowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Eton Mess z malinami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka szwedzka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Malinowa pianka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z fasoli – wegetariański…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Marynowana czerwona cebulka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tarta śliwkowa z kremem budyni…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ