Ciasto z mandarynkami

Czekanie przedłuża się w nieskończoność. Mimo to nie wiem czy aby na pewno chcę, by to się przerwało.
Boję się, że czekanie skończy się złą wiadomością.
Nie wszystko poszło po mojej myśli. Czuję się w tym momencie, jakby ktoś inny miał w swoich rękach mój los. Nienawidzę tego.
Próbuję cieszyć się drobnymi sprawami. Wypełnić to czekanie dźwiękami Portishead, smakiem malinowej herbaty, zapachem ciasta...

CIASTO Z MANDARYNKAMI
3 lub 4 mandarynki,
200g mąki pszennej,
100g mąki ziemniaczanej,
250g masła,
120g cukru pudru,
4 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier: 120g cukru pudru + 3-4 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek
Mandarynki obrać i każdą cząstkę pokroić na 2-3 części.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (u mnie 10 x 28 cm). Piec w 180 stopniach około 60 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem otrzymanym z podgrzanego soku z mandarynek zmiksowanego z cukrem pudrem.
(przepis od edysi)

***
Boję się, że czekanie skończy się złą wiadomością.
Nie wszystko poszło po mojej myśli. Czuję się w tym momencie, jakby ktoś inny miał w swoich rękach mój los. Nienawidzę tego.
Próbuję cieszyć się drobnymi sprawami. Wypełnić to czekanie dźwiękami Portishead, smakiem malinowej herbaty, zapachem ciasta...

CIASTO Z MANDARYNKAMI
3 lub 4 mandarynki,
200g mąki pszennej,
100g mąki ziemniaczanej,
250g masła,
120g cukru pudru,
4 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier: 120g cukru pudru + 3-4 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek
Mandarynki obrać i każdą cząstkę pokroić na 2-3 części.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (u mnie 10 x 28 cm). Piec w 180 stopniach około 60 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem otrzymanym z podgrzanego soku z mandarynek zmiksowanego z cukrem pudrem.
(przepis od edysi)

***