Ciasto z mandarynkami

Czekanie przedłuża się w nieskończoność. Mimo to nie wiem czy aby na pewno chcę, by to się przerwało.
Boję się, że czekanie skończy się złą wiadomością.
Nie wszystko poszło po mojej myśli. Czuję się w tym momencie, jakby ktoś inny miał w swoich rękach mój los. Nienawidzę tego.
Próbuję cieszyć się drobnymi sprawami. Wypełnić to czekanie dźwiękami Portishead, smakiem malinowej herbaty, zapachem ciasta...

Zdjęcie - Ciasto z mandarynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z MANDARYNKAMI
3 lub 4 mandarynki,
200g mąki pszennej,
100g mąki ziemniaczanej,
250g masła,
120g cukru pudru,
4 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier: 120g cukru pudru + 3-4 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek

Mandarynki obrać i każdą cząstkę pokroić na 2-3 części.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (u mnie 10 x 28 cm). Piec w 180 stopniach około 60 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem otrzymanym z podgrzanego soku z mandarynek zmiksowanego z cukrem pudrem.

(przepis od edysi)

Zdjęcie - Ciasto z mandarynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

***

Przepisy z tych kategorii

4

Ciasto pomarańczowe

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

2

Ciasto klementynkowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Ciasto mandarynkowo-jogurtowe…

upl upl
Niebo w gębie

8

Kokos i pomarancze

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

4

Diabelski tort

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

2

Flan jabłkowo-gruszkowy

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pankejki idealne dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Strrraszne pająki czyli babecz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Muffinki dyniowe z czekoladą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Najprostszy chleb pszenny

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze