Ciasto z makiem

Biszkopt :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju

Białka ubić dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku . Dodać pozostałe składniki ciągle miksując. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 160 C - piec na termoobiegu przez ok.30-40 minut . Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół .

Masa makowa :

  • 1,5 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna
  • olejek migdałowy

Mak zalać wrzątkiem . Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia . Odsączyć mak na sitku , następnie zmielić dwukrotnie przez maszynkę . Do maku dodać jajka , mąkę ziemniaczaną , cukier i olejek . Wymieszać . Zagotować margarynę , dodawać stopniowo masę makową ciągle mieszając , chwilę razem pogotować . Gorącą masę wyłożyć na biszkopt , przykryć drugą połową . Polać polewą czekoladową .

Zdjęcie - Ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

7

Biszkopt rzucany

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

22

Ciasto "pychotka"

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

17

Kruche ciasto śmietankowe z m…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Biszkopt jasny / rzucany / bez…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

1192. Ciasto z różową masą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

4

Ciasto jogurtowo - bazyliowe z…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory