Ciasto z korzenną gwiazdką
            Zwykły ucieraniec w podłużnej foremce? Nieee… Gwarantuję, że po ukrojeniu plastra każdemu pojawi się uśmiech na twarzy :) Ciasto nie dość, że wygląda uroczo i bardzo świątecznie, to w dodatku jest bardzo smaczne i zachowuje świeżość przez kilka dni :) Połączenie cytrynowo-jogurtowego i piernikowego ciasta jest pyszne i jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, pomyślcie nad tym wypiekiem. 
 Coś czuję, że w moim domu to będzie hicior na tegorocznym świątecznym stole ;) 
 
 
 
 CIASTO Z KORZENNĄ GWIAZDKĄ 
 ciasto korzenne: 
 250g mąki, 
 50g masła, 
 100g cukru pudru, 
 2 duże jajka, 
 125g płynnego miodu, 
 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników, 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
 ciasto jogurtowe: 
 3 jajka, 
 175g cukru, 
 100ml oleju, 
 150g jogurtu naturalnego, 
 250g mąki, 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
 sok i skórka z ½ cytryny 
 
 Przygotować ciasto korzenne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, cukier puder i miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodać do ciasta i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. 
 Ciasto wylać do foremki 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
 Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plastry. Z każdego plastra wyciąć foremką gwiazdkę. 
 
 Przygotować ciasto jogurtowe: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo dodawać olej i jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dodać sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. 
 
 Składanie ciasta: Foremkę do pieczenia o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 1/3 ciasta jogurtowego. Ułożyć wzdłuż całej formy gwiazdki tak, aby jedna stykała się z drugą. Zalać pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
 Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 
 
 
 (przepis wypatrzyłam na blogu Anyżkowo)