Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!)

Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!)

Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już kolejna odsłona mojego (i co wiem z komentarzy przez Was też uwielbianego) ekspresowego ciasta. Robiłam je w dziesiątkach kombinacji (np. z mirabelkami), tym razem- z czarnymi jagodami i wiórkami („chipsami”) kokosowymi. Użyłam dużych płatków kokosa, jakie zobaczyć możecie na wierzchu placka.

Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagody są tu tylko dodatkiem, który ma wnieść odrobinę świeżości, może nawet lekko kwaskowatą nutkę- dla kontrastu.Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wspominałam, to ciasto superszybkie- wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe!

Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę „korytko” ok.25 cm długości.

Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!)

Agata, 28 lipca 2014

Zdjęcie - Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sól..

W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i wanilią, dolej do suchych składników, wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożónej papierem do pieczenia (np. małe korytko). Na wierzchu ułóż owoce i wiórki kokosowe, lekko je dociśnij do ciasta. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (część wiórków zbrązowieje, ale to nic złego. W razie konieczności wierzch przykryj kawałkiem papieru do pieczenia).

Kategorie przepisów