Ciasto z gruszkami

Wśród ciast na moim blogu chyba przeważają te owocowe. Może dlatego, że tak bardzo lubię wykorzystywać sezonowość owoców. Uważam, że wszystko najlepiej smakuje w swoim czasie.
Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe. Na przykład w takim cieście.

CIASTO GRUSZKOWE
250g mąki,
125g masła,
50g cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 małe jajko
nadzienie:
3-4 gruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
pół szklanki śmietany 12% lub 18%,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
pół słoika dżemu morelowego,
50g płatków migdałowych
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm* (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Od zewnętrznej strony gęsto zrobić pionowe nacięcia. Skropić sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wyłożyć gruszki zewnętrzną stroną do góry. Miejsca między gruszkami zalać zalewą z jajek i śmietany. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez 20 minut.
* Można użyć także tortownicy o śr. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe.
(przepis z książeczki „Owocowe ciasta i desery”)
Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe. Na przykład w takim cieście.

CIASTO GRUSZKOWE
250g mąki,
125g masła,
50g cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 małe jajko
nadzienie:
3-4 gruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
pół szklanki śmietany 12% lub 18%,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
pół słoika dżemu morelowego,
50g płatków migdałowych
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm* (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Od zewnętrznej strony gęsto zrobić pionowe nacięcia. Skropić sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wyłożyć gruszki zewnętrzną stroną do góry. Miejsca między gruszkami zalać zalewą z jajek i śmietany. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez 20 minut.
* Można użyć także tortownicy o śr. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe.
(przepis z książeczki „Owocowe ciasta i desery”)
