Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Delikatny placek z chrupiącym, a zarazem owocowym wierzchem. Jeśli zestawimy chrupiące, migdałowe ciasteczka z jeszcze większą ilością migdałów i słodkimi jak cukierek czereśniami (skropionymi likierem), otrzymamy pyszne, NAPRAWDĘ pyszne ciasto!
To bardzo prosty ucierany placek, z gatunku tych, które masz ochotę zjeść w całości na surowo, bo nawet jeszcze nie upieczone, osadzone na ściankach miski smakuje nieziemsko.
Z przepisu uzyskacie szybkie ciasto, przyjemnie wilgotne, bardzo aromatyczne. Idę o zakład, że nie skończy się na jednym kawałku…
Inspiracją był dla mnie przepis z bloga 5secondrule.


- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 90 g, miękkie
- jajko - 2 szt
- ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
- czereśńie - ok. 1 szklanki
- ulubiony likier - 2 łyżki, użyłam z malin moroszek
- ciasteczka amaretti - ok. 6 szt
- migdały - 80 g
Czereśnie wypestkuj, polej likierem, odstaw na kilka minut.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku, ciągle miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, oraz w 2 partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki o średnicy ok. 22 cm.
Na wierzchu ułóż owoce, na nich migdały (lekko rozdrobnione np. w moździerzu) oraz pokruszone ciasteczka amaretti.
Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ostudź.