Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu)

Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu)

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKoniec lata to mój ulubiony czas, obfitości owoców i warzyw. Dojrzałe na słońcu, słodkie owoce ideale byłyby oczywiście jedzone prosto z gałęzi, ale takie zatopione w puszystym cieście też są niczego sobie :)

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją porcję polałam dodatkowo przed podaniem solonym karmelem, akurat miałam w lodówce słoiczek, który świetnie się w roli kompana brzoskwiń sprawdził!

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tego ciasta użyć możecie też innych owoców- gruszek, jabłek czy śliwek.

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu)

Agata, 10 września 2014

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z 1 szklanką cukru na pusztą masę. Ciągle miksując dodaj po 1 jajku i esencję waniliową oraz jogurt.

Dodaj połączone suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól), wymieszaj.

Owoce wymieszaj z pozostałym cukrem i cynamonem.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wyłóż 3/4 ciasta, na nie połowę owoców, resztę ciasta i pozostałe owoce na wierzch.

Piecz ok. 40-45 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów