CIASTO Z BIAŁEK

Zdjęcie - CIASTO Z BIAŁEK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zwane jest także ciastem szklankowym. Proste i smaczne , idealne do wykorzystania zapasów białek (a potrzeba ich dokładnie tyle , ile zostało mi po ostatnich pączkach). Za makiem aż tak bardzo nie przepadam , zwłaszcza nie mielonym , więc połowę zastąpiłam wiórkami kokosowymi , a te z kolei uwielbiam , o czym zresztą już wiecie ;-)

Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. maku (suchego, nie mielonego) lub wiórków kokosowych (dałam po połowie jednego i drugiego)
- 1 szkl. białek (8 sztuk)
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. stopionego masła (ostudzonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. bakalii (orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wlewać masło , ciągle ubijając , oraz ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , makiem (wiórkami) i bakaliami , dodać do białek i wymieszać łyżką. Piec w formie keksowej (u mnie 12 x 22 cm) przez 40-50 minut w temp. 200-210 st.C.

Zdjęcie - CIASTO Z BIAŁEK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

9

Ciasto piegus

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

58

Biszkopt – łatwy, pewny, spraw…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Szwedzkie ciasto wizytowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

7

Ciasto z batonikami bounty

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

28

Biszkopt jasny

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

Sposób na deszczowy dzień

Mari-eta Mari-eta
Mari-eta