Ciasto z białą czekoladą, malinami i galaretką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i galaretką
Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą, malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 75
  • Czas przygotowania: 50minuty
  • Czas gotowania: 25minuty

Przepyszne ciasto z masą z dodatkiem białej czekolady. Maliny i galaretka to wspaniałe uzupełnienie ale można użyc także jagód, borówek, czy brzoswkinii. Ciasto zrobiłam na cienkim biszkoptowym blacie ale z powodu trwających upałów polecam użyć gotowych biszkoptów (ciastek).

Składniki Instrukcje

Rozpuścić  galaretki  w 750 ml wody. Odstawić do wystygnięcia.

Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na ok. 25 min.

Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, miskę postawić na garnek z gotującą się wodą. Rozpuścić czekoladę, od czasu do czasu mieszając, odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić, aby zgęstniała.W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem, dodać śmietanę kremówkę i dalej ubijać. Gdy śmietana jest już sztywna dodawać ją łyżkami do rozpuszczonej czekolady. Na koniec delikatnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę.

Masę czekoladową wylać na wystudzony biszkopt, ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą, malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów