Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake)

Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake)

Zdjęcie - Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niezbyt duże , niezbyt grube ciasto i takie dobre , że znika w mgnieniu oka. Sam spód ogólnie mógłby być trochę bardziej wilgotny , ale w połączeniu z grubą warstwą soczystego ananasa , wymieszanego z orzechami , brązowym cukrem i przypieczonego tworzy całkiem zgraną parę ;-)
Przepis znaleziony na tym blogu.

Ciasto:
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli

Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ubijając masę na wysokich obrotach. Dodać śmietanę i wanilię , wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do masy , wlać mleko , dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy (20 x 20 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec ok. 30 minut , aż ciasto lekko się zarumieni. Studzić przez 15 minut , a w międzyczasie przygotować mieszankę ananasową do obłożenia oraz nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury.

Na wierzch:
- 3 łyżki masła
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1 puszka ananasów , drobno pokrojonych i dokładnie odsączonych
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Miękkie masło (myślę , że lepiej byłoby je po prostu rozpuścić) utrzeć z cukrem , wymieszać z ananasem i orzechami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 5-7 minut lub do momentu , aż wierzch zacznie "bąbelkować" i karmelizować się.

Zdjęcie - Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów