Ciasto włoskie z gruszkami



Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy pod tytułem: „Ciasto włoskie”. Orginalnie pieczone w keksówce, jak babkę z dużą ilością bakalIi..Było to uniwersalne ciasto na wykorzystanie nadmiaru białek.
Jest lekko wilgotne w środku z przepyszną, chrupiącą skórką na wierzchu. Dodatek gruszek i aromatu nadał ciastu „wykwintności”. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.
SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny (250 gram)
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
2 gruszki
Margarynę utrzeć z cukrem i aromatem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodawać na przemian po łyżce: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, białka i maku. Miksować na niskich obrotach.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wylać ciasto na blachę, na wierzchu ułożyć plasterki gruszek i wcisnąć je w ciasto. Gruszki muszą być przykryte lekko ciastem, bo inaczej wyschną.
Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii: dolci e un caffé