Ciasto Wiewiórka z kajmakiem

Ciasto Wiewiórka z kajmakiem

Błyskawiczne i niezwykle smaczne ciasto Wiewiórka z jabłkami i orzechami oraz kajmakiem to smak mojego dzieciństwa!

✅Rozpływa się w ustach i jest dziecinnie proste.

✅ Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników.

✅ Długo zachowuje swoją świeżość.

Do przygotowania ciasta wykorzystałam olej Kujawski 3 Ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia oraz pieczenia.

Ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, zawiera także witaminy E i K.

Składniki na ciasto Wiewiórka z kajmakiem:

Keksówka o wymiarach 12 cm x 25 cm

  • 4 jaja o rozmiarze L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
  • ekstrakt z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki kajmaku
  • garść orzechów włoskich do dekoracji 

Zdjęcie - Ciasto wiewiórka z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto Wiewiórka z kajmakiem?

Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej Kujawski 3 Ziarna i ekstrakt z wanilii, chwilę miksuję. Następnie wsypuję przesianą przez sito mąką pszenną, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuję do połączenia się składników.

Na koniec dodaję jabłko – obrane wcześniej i pokrojone w kostkę oraz posiekane drobno włoskie orzechy. Mieszam ciasto Wiewiórka.

Formę “keksówkę” wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, równam. Piekę przez ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C.

Upieczone ciasto Wiewiórka studzę na blacie, a następnie dekoruję kajmakiem i orzechami włoskimi.

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:  1 godz.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów