Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Tradycyjne, maślane ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Jest miękkie i puszyste a dodatek maślanki sprawia, że jest również bardzo wilgotne, także na drugi czy trzeci dzień, o ile postoi aż tak długo :). Proste w przygotowaniu, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów : składniki muszą być w temperaturze pokojowej i pamiętajcie, żeby nie mieszać go więcej niż potrzeba :). Fantastyczne ciasto, idealne na lato!

Zdjęcie - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonkąSkładniki
  • 275 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 75 g miękkiego masła

  • 125 g drobnego cukru

  • 1 duże jajko

  • 250 ml maślanki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Dodatkowo :
  • ok. 500 g truskawek

  • Kruszonka :
  • 100 g drobnego cukru

  • 75 g mąki pszennej

  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Truskawki umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i przekroić na pół.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • W misce umieścić masło i cukier, ucierać na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 6 minut). Dodać jajko, utrzeć do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko wymieszać. Następnie na 3 razy dodać na przemian maślankę i mąkę, po każdym dodaniu krótko mieszając trzepaczką rózgową.
  • Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boki wysmarować masłem). Przełożyć ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim truskawki.
  • Przygotować kruszonkę : składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać ciasto.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów