Ciasto ucierane z owocami



Miałam dziś ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Ciasto ucierane okazało się być świetnym pomysłem - jest szybkie i banalnie proste. Przygotowanie trwa 5 minut.
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
10 dag masła
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
truskawki
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jaju. Dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż ciasto nie będzie miało żadnych grudek.
Przekładamy do tortownicy i układamy na wierzchu truskawki przekrojone na pół. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.
Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, idealne na podwieczorek.
Smacznego!