Ciasto „Truflowy bananowiec”
Biszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto?
Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”.
Składnki na ciasto „Truflowy bananowiec”:
Biszkopt:
pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki, np 3/4 szklanki cukru oraz 1 szkl. mąki)
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki tortowej
- szczypta proszku do pieczenia
Masa truflowa:
- 330 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 170 g trufli (czekoladowe cukierki)
- 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny
Masa budyniowa z galaretką:
- 3 i 1/3 szkl. mleka
- 2 op. budyniu bananowego, bez cukru
- 2 op. galaretki, cytrynowe lub krystaliczne
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 2-3 banany
Jak przygotować ciasto „Truflowy bananowiec”?
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier, miksujemy za każdym razem przez chwilę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się w masę. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut.
W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.
Masa truflowa:
Trufle kroimy na cieniutkie plasterki.
Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i wrzucamy do niej posiekane cukierki. Mieszamy, aż trufle się rozpuszczą. Odstawiamy do schłodzenia (po przestudzeniu można wstawić na około 30 minut do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki).
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, aż do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę truflową miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę (można ją wcześniej połączyć z 1 łyżką masy).
Na biszkopcie rozprowadzamy masę truflową. Przykrywamy ją drugim biszkoptem.
Masa budyniowa:
W 250 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy (2 opakowania budyniu bananowego, bez cukru).
Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem, cały czas mieszając (najlepiej drewnianą pałką) wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku (2 op. galaretki krystalicznej). Mieszamy dość długo, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy na chwilkę (masa po kilku minutach powinna nieco stężeć), po czym wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
Galaretka:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach (750 ml) wody. Odstawiamy do stężenia.
Na masie budyniowej rozkładamy plasterki bananów, przykrywamy je tężejącą galaretką.