Ciasto toffi na krakersach

Ciasto toffi na krakersach


Zdjęcie - Ciasto toffi na krakersach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest moja starsza siostra. Ja robiłam je chyba ze dwa lub trzy razy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy. Siostra używa zazwyczaj gotowego kremu karpatkowego. Dla mnie jest on zbyt słodki, zrobiłam go więc sama i oto moja wersja tego bardzo popularnego a zarazem pysznego ciasta."
Zdjęcie - Ciasto toffi na krakersach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto toffi na krakersach (przepis własny)
Składniki: prostokątna blacha o wym. 22x32cm
Masa budyniowa:
4 żółtka
80g cukru
50g mąki pszennej
60g skrobi kukurydzianej
500ml mleka
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
200g miękkiego masła

Masa kajmakowa:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Masa śmietanowa:
250ml śmietanki kremowej 30%tł.
250g jogurtu greckiego
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500ml wrzącej wody

Ponadto:
2 opakowania krakersów „Lajkonik”
2-3 łyżki roztopionej czekolady do dekoracji
Galaretki cytrynowe zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Wkładamy puszkę mleka do garnka, zalewamy wodą tak aby była całkowicie zakryta z 2-3 cm zapasem i gotujemy na wolnym ogniu 2,5h. Zostawiamy w wodzie do wystudzenia. Nigdy nie należy otwierać gorącej puszki bo można się nieźle poparzyć.

Kiedy mleko się spokojnie gotuje, zabieramy się za przygotowanie kremu budyniowego.
Ucieramy w garnku żółtka z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Podgrzewamy mleko do temp. ok. 60°C i wlewamy cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas ucierając na wolnych obrotach. Gdy wszystko ładnie się połączy, stawiamy garnek na najmniejszym palniku i podgrzewamy na maleńkim ogniu do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Cały czas mieszamy bo masa lubi się przypalić. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystudzeni. Zabezpieczamy przed utworzeniem się na powierzchni kożucha, przykrywając szczelnie masę kawałkiem foli spożywczej tak aby dotykała powierzchni budyniu.

Gdy masa dobrze wystygnie ucieramy miękkie masło na puch i cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Prostokątną blaszkę wykładamy najpierw folią aluminiową lub spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie nabierze po brzegach metalicznego posmaku i łatwo da się go wyjąć w całości. Układamy na dnie warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy masę budyniową a na niej drugą warstwę krakersów. Przykrywamy je masą kajmakową i układamy na niej trzecią warstwę krakersów.

Dobrze schłodzoną śmietankę (15 minut w zamrażarce) ubijamy na sztywno. Łączymy najpierw z jogurtem greckim i cukrem pudrem a następnie wlewamy po woli tężejącą galaretkę, cały czas mieszając. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane wykładamy masę śmietanową na krakersy. Wyrównujemy powierzchnię poruszając delikatnie blaszką. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła a następnie dekorujemy fantazyjnie roztopioną czekoladą.
Do czasu podania trzymamy w lodówce.
Ciasto dobrze jest przygotować na 24h przed podaniem. Krakersy ładnie wówczas zmiękną i będzie można je bez problemu kroić.

Kategorie przepisów