Ciasto Shrek - na różowo
Znacie Shreka ? Jeśli znacie, to także wiecie, że to wielki zielony ogr. Ale dziś Shrek zmienia kolor, na różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ?
Biszkopt:
Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.
Piec w 170 stopniach C około 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta.
Warstwa 1:
Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając.
Warstwa 2:
Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny.
Smacznego !
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.
Piec w 170 stopniach C około 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta.
Warstwa 1:
- 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką )
- 3 budynie śmietankowe
- 2 opakowania delicji wiśniowych
Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając.
Warstwa 2:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 galaretki wiśniowe
Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny.
Smacznego !