Ciasto Rafaello bez pieczenia

Ciasto Rafaello bez pieczenia
Przepis na to ciacho zalegał już u mnie od dawna, aż w końcu przyszedł czas by go wypróbować. No i przyznam, że jest godny polecenia. Jeśli ktoś jest miłośnikiem popularnych pralinek, to ciasto na pewno przypadnie mu do gustu - krem jest bardzo zbliżony do tego ze środka Rafaello. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby się nasycić - ale czy idzie przestać go jeść po jednym kawałeczku? Jest ciężko ;]

Zdjęcie - Ciasto Rafaello bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:
  • ok 450 g herbatników (3 warstwy)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki kartoflanki
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 40 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm

1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.

Miękkie masło rozmiksowujemy i dodajemy do niego łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej czekolady i mieszamy.

2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą czekoladą.

Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.



Zdjęcie - Ciasto Rafaello bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów