Ciasto rabarbarowe

                          Kolejny przepyszny wypiek z rabarbarem, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Ciasto ujrzałam na blogu Kasi "Gotuję bo lubię" i wiedziałam, że się na nie skuszę. Sezon rabarbarowy u mnie w pełni, ochoczo więc piekę takie pyszne ciasta, które tak bardzo smakują moim chłopakom. Polecam! :) To ciasto doskonale nadaje się także do innych owoców, myślę już nad tym by połączyć je z truskawkami :)

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*300g mąki pszennej

*200g cukru

*3 łyżki cukru brązowego

*200g miękkiego masła

*1 budyń waniliowy

*4 jajka

*3 łyżki mleka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*500g (około 4 długie sztuki) rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać mleko i  jajka. Zmiksować. Mąkę wymieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ubić mikserem aby składniki się połączyły (ciasto będzie dosyć gęste). Na formę ( u mnie o wymiarach ok. 34x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Bardzo obficie posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Posypać z wierzchu brązowym cukrem.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z rabarbarem i ż…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Ciasto pomarańczowe z rabarbar…

Kaś Kaś
Bake&Taste

3

Przekładaniec, ciasto z rabarb…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Kruche ciasto z budyniem i rab…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Najlepsze ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Różane ciasto z rabarbarem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy