Ciasto Ptasie Mleczko


Dzień dobry :-) Już piątek, więc na weekend pyszne ciasto do kawy trzeba zrobić :-) Ja mam dla Was przepis na lekkie i rewelacyjne w smaku ptasie mleczko. Biszkopt, który powinien być ciemniejszy, ale ja miałam tylko jeden budyń, na to pianka z serków i śmietanki i polewa czekoladowa :-) Przepis znalazłam tutaj (klik) Ciasto posmakuje wszystkim, polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wrzątku
- 600 ml śmietanki 30%
- 600 g serka homogenizowanego u mnie Danio
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 niepełna łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Ciasto:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do tzw."suchego patyczka" studzimy.
Masa:
1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
2. W dużej misce ubijamy śmietankę 30%. Powinna być gęsta i puszysta, dodajemy serki, miksujemy do połączenia się składników. Na końcu wlewamy wystudzone galaretki, dokładnie miksujemy.
3. Masę wylewamy na ciasto (jeśli jest rzadka to wstawiamy na chwilkę do lodówki i wtedy wykładamy na ciasto). Ciasto wkładamy do lodówki.
Polewa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w podanej ilości wody. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę i kakao. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy.
2. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby żelatyna połączyła nam się z resztą. Polewę odstawić do wystudzenia.
3. Wystudzoną polać ciasto, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego :-)



