Ciasto podwójnie czekoladowe

Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!

Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty
sok z 1/4 cytryny
1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie)
Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed użyciem krótko miksujemy,
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę białek i miksujemy krótko. Dodajemy resztę białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego! :)



Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty
sok z 1/4 cytryny
1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie)
Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed użyciem krótko miksujemy,
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę białek i miksujemy krótko. Dodajemy resztę białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego! :)

