Ciasto pleśniak z keksówki

Długo zastanawiałam się, czy ten wpis, powinien pojawić się na blogu. Chyba wszyscy znają to ciasto z kruchym spodem, przełożone konfiturą, smażonymi jabłkami i zwieńczone pianą z białek. Ostatecznie jednak, postanowiłam zrobić zdjęcia. Ciasto kruche jest bez białek, śmietany i cukru, jest bardzo kruche i delikatne. Do jabłek dodałam, cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość bardzo dobrze smakuje, polecam na niedzielny deser dla całej rodziny ?
- 2 szkl. mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 większe jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dowolnej konfitury ( u mnie z borówek )
- 3 białka + 2 łyżki cukru