Ciasto piernikowe z jabłkami

Ciasto piernikowe z jabłkami

Genialny smak, kilka składników, minimum roboty. Ktoś potrzebuje taki przepis na święta? W dodatku ciasto pachnie piernikiem, jest niesamowicie wilgotne więc drugiego dnia jest tak samo świeże. Bardzo polecam.

Ciasto dołączam do Festiwalu pierniczków, który prowadzi Majanka.

Zdjęcie - Ciasto piernikowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Składniki:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju (dałam 3/4)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jabłka

Żółtka utrzeć z cukrem, dodając kolejno olej, mąkę, cynamon, sodę, kakao. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki.Piec około 40 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów