Ciasto piaskowe
 
            Ciasto piaskowe pewnie kojarzy się wielu osobom przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jest tak szybkie do zrobienia i smaczne w swojej prostocie, że wcale nie trzeba specjalnej okazji, by je zrobić. Swoją charakterystyczną, sypką strukturę zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. 
 Ciasto piaskowe można przygotować w trzech wersjach: jasnej, ciemnej z dodatkiem kakao oraz dwukolorowej z „łatką” kakaowego ciasta. Ciasto piaskowe jest na tyle uniwersalne, że może stanowić bazę niektórych deserów, o czym przekonacie się już niebawem ;) 
 
  
 
 CIASTO PIASKOWE (PRZEPIS PODSTAWOWY) 
 4 jajka, 
 1 szklanka mąki pszennej, 
 ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 
 2/3 szklanki cukru, 
 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
 150g masła (ewentualnie margaryny), 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem), 
 cukier puder do posypania 
 
 Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Masło stopić i gorące wlać do ciasta, ponownie krótko zmiksować, do momentu aż ciasto będzie jednolite. 
 Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. 
 Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. 
 
 
 WERSJA KAKAOWA 
 Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżki kakao (z lekkim czubkiem). Dodać do masy jajecznej, wlać 2-3 łyżki mleka i zmiksować. Dalej postępować analogicznie jak powyżej. 
 
 Propozycja podania: zimowy deser a la tiramisu 
 
 
 WERSJA CZARNO-BIAŁA (Z ŁATKĄ) 
 Przygotować ciasto według przepisu podstawowego, a następnie podzielić na dwie części – jedną nieco mniejszą niż druga. Do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Do formy wylać najpierw ciasto jasne, a później ciemne. Piec jak w przepisie podstawowym. 
 
            