Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem

Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem

Przepyszne, pachnące orzechami i miodem ciasto wprowadzające w świąteczny nastrój...

Zdjęcie - Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*3 szklanki mąki pszennej

*2/3 szklanki cukru

*150g masła

*2 jajka

*2 łyżki miodu

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 częsci.

Zdjęcie - Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Warstwa orzechowa:

*250g orzechów włoskich

*75g masła

*5 łyżek cukru

*2 łyżki miodu

 

Masło z cukrem i miodem zagotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

 

Masa budyniowa:

*3 szklanki mleka

*3/4 szklanki cukru

*250g masła

*2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

 

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchną masę. Nadal ucierając wsypywać partiami zimny budyń.

Formę (o wymiarach 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyc do formy, wyrównać. Upiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią orzechową warstwę. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Gotowe , ostudzone ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami układając na wierzchu.

Smacznego!

Za przepis dziękuję Dorotus76 :)

Zdjęcie - Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto orzechowo - budyniowe z miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów