Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera tylko 3 składniki : mąkę, sól i gorąca wodę. Przez wiele lat właśnie tak je przygotowywałam. Po jakimś czasie spróbowałam wersji z dodatkiem oleju i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardziej elastyczne i sprężyste. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Można je rozwałkować bardzo cienko i nie pęka.

35
pierogówSkładniki300 g mąki pszennej (2 szklanki)
200 ml gorącej wody (3/4 szklanki)
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać gorącą wodę i olej, mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki).
- Rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka małą szklanką. Nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi pierogów i odkładać je na podsypaną mąką ściereczkę kuchenną.