Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!

Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera tylko 3 składniki : mąkę, sól i gorąca wodę. Przez wiele lat właśnie tak je przygotowywałam. Po jakimś czasie spróbowałam wersji z dodatkiem oleju i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardziej elastyczne i sprężyste. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Można je rozwałkować bardzo cienko i nie pęka.

Zdjęcie - Ciasto na pierogi – najlepszy przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!Porcje

35

pierogówSkładniki
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)

  • 200 ml gorącej wody (3/4 szklanki)

  • ½ łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać gorącą wodę i olej, mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki).
  • Rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka małą szklanką. Nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi pierogów i odkładać je na podsypaną mąką ściereczkę kuchenną.

Kategorie przepisów