Ciasto na jogurcie a'la sernik

Ciasto na jogurcie a'la sernik

Zdjęcie - Ciasto na jogurcie a'la sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto bardzo przypomina sernik. Puszysta, lekka jak chmurka jogurtowa masa zdecydowanie może wprowadzić w błąd! Jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie lub szukających odmiany od tradycyjnego sernika. Po upieczeniu ciasto musi jednak swoje odstać- minimum 8 h. Dzięki temu dobrze stężeje, przez co będzie jeszcze smaczniejsze :-)
Zdjęcie - Ciasto na jogurcie a'la sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto na jogurcie a'la sernik / przepis inspirowany tym, składniki na blaszkę o wymiarach 20x20 cm/

kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 65 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- szczypta soli
masa:
- 600 ml jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 białka
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- szczypta soli
- kilka połówek brzoskwiń w syropie

spód:
-biszkopty

Brzoskwinie odsączam z syropu, kroję w kosteczkę i odkładam na bok.W dużej misce łączę składniki kruszonki i rozcieram dokładnie palcami. Konsystencją musi przypominać piasek. Na spodzie prostokątnej foremki do pieczenia układam biszkopty.Jogurt grecki miksuję z budyniem w proszku i ksylitolem.Białka ubijam dokładnie z odrobiną soli i dodaję do jogurtowej masy. Wszystko delikatnie mieszam.Masę przekładam na biszkopty i rozkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie.Na sam koniec posypuję moje ciasto kruszonką.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto z włączonym termoobiegiem przez ok.40 minut. W przypadku, gdy ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywam wierzch folią aluminiową i piekę dalej.Piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i trzymam w nim ciasto do wystudzenia (około 1 h).Po tym czasie wyjmuję je i przenoszę w zimne miejsce (np. do lodówki) jeszcze na około 8 h.Dopiero po tym czasie ciasto dobrze stężeje i da się ładnie kroić.Smacznego!
Zdjęcie - Ciasto na jogurcie a'la sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów