Ciasto morelowe z pistacjami
Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że lubię nowe wywania piekłabym je pewnie całe lato podmieniając jedynie owoce.
Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze.
By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają. Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały.
Polecam przepis do wypróbowania!
Składniki:
125 g miękkiego masła
150 g cukru/ksylitolu
2 jajka M
225 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g mleka
6 moreli
2 łyżki grubo posiekanych pistacji
Wykonanie:
- miękkie masło z cukrem przy pomocy miksera ubić na puszystą masę. Kolejno wbić jajka
- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj
- masę przelać do foremki (20x30cm), wyrównać powierzchnię szpatułką
- morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście
- piec w 170`C 30/35 minut
- studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !