Ciasto miodowo-dyniowe

Ciasto miodowo-dyniowe

Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe - wykorzystałam do niego część dyni, która została po zrobieniu curry z poprzedniego wpisu.

Składniki:

200 g roztopionego masła

1 szklanka płynnego miodu

1 jajko

400 g dyni, startej na jarzynówce

1 szklanka cukru trzcinowego (dałam 0,5 szklanki i jak dla mnie było ok)

3 szklanki mąki orkiszowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Przestudzone masło, miód i jajko wymieszaj. Dosyp resztę składników, dobrze wymieszaj. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia (szybkie wyjęcie ciasta może spowodować jego opadnięcie).

Zdjęcie - Ciasto miodowo-dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów