Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Znowu porobiły mi się straszne zaległości - i w blogowaniu i kucharzeniu - jakoś opuściła mnie ostatnio wena i nie mam nastroju do testowania przepisów - mam nadzieję, że mi to szybko przejdzie :(

Na odczarowanie zrobiłam miodowe ciasto z przepisu, który podała na forum cincin Krystyna9. Krysia jest mistrzynią w wynajdywaniu ciekawych przepisów ( z których wielokrotnie już miałam okazję korzystać, z powodzeniem rzecz jasna ! ) - oczywiście i tym razem nie zawiodłam się na jej wyborze :)

Ciasto jest bardzo smaczne - delikatne i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne, z wyczuwalną miodową nutką, uzupełnioną przez aromat skórki cytrynowej. W sam raz na ponure, listopadowe dni - po jego zjedzeniu od razu poprawia się humor :)

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki posiekanych orzechów ( moje były zmiksowane w malakserze )
  • 2 jabłka ( najlepiej antonówki )


Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i sól wymieszać razem w misce. Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę ( do białości ). Ciągle ubijając dodawać stopniowo olej. W szklankę po oleju wlać miód (nie przyklei się wtedy do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec miksowania dodać skórkę z cytryny.

Do ubitej masy dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać łyżką lub rózgą do ubijania. Na koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną [ tortownica o średnicy 24 cm lub tortownica z kominkiem o średnicy 26 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [ moje potrzebowało ok.1 godziny ].  Ciasto dość szybko się rumieni - w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

 

Zdjęcie - Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

10

Jabłka pieczone pod orzechową…

mansikka mansikka
travel & food

Kotlety siekane z pieczarkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Zdrowe ciasteczka owsiane z żu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Naleśniki ruskie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Odwrócone daktylowe muffinki z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Jabłka w majeranku z żurawiną

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Apfelstrudel (strudel z jabłka…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Piersi gęsi pieczone z pomarań…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Domowa szarlotka

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka z pieczoną gruszką i s…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni