CIASTO MILKA

Zdjęcie - CIASTO MILKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto , jedno z kilku zresztą , które wpadło mi w oko na blogu "Palachinka". Można je tam znaleźć jako "Ciasto mleczne" (Milk cake) , ale ja pozwoliłam sobie zmienić trochę tytuł , bo już kiedyś podawałam przepis na ciasto o takiej nazwie , tylko zupełnie inne - proste , ucierane , babkowe , choć też smaczne. "Milka" natomiast jest mocno kremowa i składa się z kilku warstw: dwie z nich stanowi kakaowy biszkopt , dwie masa budyniowo - czekoladowa (z białą czekoladą) i jeszcze podwójna warstwa polewy z mlecznej czekolady. To istna rozkosz dla podniebienia.
I nie przerażajcie się tą grubą wartwą kremu - jest pyszny !

Zdjęcie - CIASTO MILKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Biszkopt (będą potrzebne 2):
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1/4)
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki ciepłej wody

Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.
Powtórzyć czynności i upiec drugi , taki sam biszkopt.

Krem:
- 670 ml mleka
- 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ('corn starch')
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 70 g białej czekolady
- 170 g margaryny
- 100 g cukru pudru

Wymieszać 100 ml mleka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnuszka , dodać białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną , ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu , aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo masę budyniową.

Polewa:
- 140 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 100 g margaryny

Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Jeden biszkopt posmarować połową kremu , kilka minut schłodzić w lodówce , polać połową polewy , przykryć drugim biszkoptem , posmarować resztą kremu , lekko schłodzić i polać resztą polewy.

Zdjęcie - CIASTO MILKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

27

Maxi King

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

9

Czekoladowe wspomnienia z Sopo…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

34

Ciasto toffi

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

1

Ciasto czekoladowe - odsłona p…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

29

Kruche ciasto milionera

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Sernik Wiedeński, klasyczny –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Piernik na ciemnym piwie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Cynamonowy jabłecznik cappucci…

aronia aronia
Wiem co jem

2

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Odwrócony piernik z żurawiną i…

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasto z czerwoną fasolą

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera