Ciasto migdałowo-cytrynowe


- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Jest to typowe ciasto ucierane, jednak dzięki migdałom smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo orzeźwia je sok z cytryny. Chrupiące, aromatyczne, bardzo smaczne ciasto. Polecam migdałowym miłośnikom i nie tylko.
Składniki- masło - 200 g
- cukier puder - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 100 g
- migdały mielone - 150 g
- jajka - 4 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier puder - do posypania
- płatki migdałów
- cytryny - 2 szt.
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem aż powstanie biała masa, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Dodać migdały oraz mąkę z proszkiem, sok z cytryny oraz skórkę, delikatnie wymieszać. Foremkę keksową o wymiarach 14/37 cm wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.
Smacznego:)