Ciasto migdałowe ze skórką cytrynową

Ciasto migdałowe ze skórką cytrynową
Zdjęcie - Ciasto migdałowe ze skórką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto migdałowe ze skórką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto migdałowe ze skórką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 60 g mąki tortowej
  • 250 g blanszowanych migdałów, dobrze zmiksowanych
  • 200g margaryny Palmy z Kruszwicy
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki skórki z cytryny i pomarańczy
  • 4 wiejskie jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie Boki tortownicy o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, a na dnie położyć krążek z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek

do pieczenia. Za pomocą miksera zmiksować Palmę i cukier na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować na gładki krem. Stopniowo dodawać sproszkowane migdały i mąkę. Na końcu dodać skórkę cytrusową.


Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać wierzch. Piec ok. 40 min., aż się zrumieni. Zostawić do ostygnięcia i dopiero wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem.


Porada:

Zamiast migdałów do ciasta można dodać masę marcepanową lub mąkę migdałową. Cukier puder można zastąpić polewą z białej czekolady lub mascarpone.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów