Ciasto migdałowe z jagodami

Ciasto migdałowe z jagodami
Bardzo, bardzo smaczne ciasto. Mocno migdałowe, z jagodowym nadzieniem smakującym nieco jak ten fioletowy sernik, który niedawno robiłam. Trochę się bałam, że ciasto mi się nie dopiecze, bo zgodnie z instrukcją nie zapiekałam wcześniej spodu, ale nie było żadnych niespodzianek.
Przepis znalazłam w książeczce "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", jednak zmniejszyłam proporcje i dostosowałam je do mojej formy.

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MIGDAŁOWE Z JAGODAMI
ciasto:
180 g mąki,
180 g mielonych migdałów,
180g masła,
100g cukru,
1 jajko,
szczypta mielonych goździków,
pół łyżeczki cynamonu,
250g jagód
zalewa:
2 jajka,
1/3 szklanki jogurtu,
1/3 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki cukru

Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić około 1/4 , a resztą wylepić dno i boki formy. Jagody umyć, osączyć na papierowym ręczniku i ułożyć na cieście. Składniki zalewy wymieszać i równomiernie wylać na jagody. Z reszty ciasta ulepić paski o szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach.
Piec w 200 stopniach przez około 50 minut.

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów