CIASTO MEKSYKAŃSKIE



Składniki:
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5-7 sztuk. śliwek suszonych
- 2 jabłka
- 2 gruszki

Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.

Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek i zmiksowałam je na sztywną pianę.Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.

dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.

Masę dokładnie wymieszałam.

Orzechy i śliwki pokroiłam na części.Rodzynki zalałam na chwilę goracą wodą iodsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.


następnie dodałam bakalie do masy.

Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakali.

Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek.

i delikatnie wszystko wymieszałam.

Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.

Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni.Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.

Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.

... zaparzyć aromatyczną kawę i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!
