Ciasto "Łabędzi puch"


Przyznam, że do tego przepisu podchodziłam "z pewną dozą nieśmiałości". O ile kokos w składnikach ciasta brzmiał bardzo zachęcająco, to dodatek bułek studził mój zapał. Kojarzyły mi się one z wyrobem hmmm... jakby to ująć... kryzysowym. No, ale w końcu mamy kryzys, więc dlaczego nie spróbować ? ;-) Okazało się, że bułek w masie wcale nie czuć, a ciasto jest przepyszne ! Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Za przepis dziękuję Pieguskowi.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki.

Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.

Uwagi:
Posypka przygotowana w ten sposób wychodzi dosyć chrupiąca (cukier nie do końca się rozpuszcza). I choć mojemu m-żonkowi bardzo to odpowiadało, wydaje mi się, że najpierw należy rozpuścić sam cukier z masłem, dopiero na koniec wsypać wiórki.

Przepisy z tych kategorii

1

Sernik z jabłkami i mango oraz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

5

Tort marchewkowy

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

9

Sernik na kruchym spodzie

napiecyku napiecyku
napiecyku

7

Mazurek "Snickers"

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

7

Keks świąteczny

A_SE A_SE
Shabbyeat

4

Sernik z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

1

Babeczki " duszki " na hallowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zupa dyniowa z kurkami i boczk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Dyniowo-bananowe pancakes z dy…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Makaroniki amaretti dla NieAle…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Kasztanowe batoniki musli z j…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Ciasteczka dyniowe z czekoladą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze