Ciasto "Łabędzi puch"


Przyznam, że do tego przepisu podchodziłam "z pewną dozą nieśmiałości". O ile kokos w składnikach ciasta brzmiał bardzo zachęcająco, to dodatek bułek studził mój zapał. Kojarzyły mi się one z wyrobem hmmm... jakby to ująć... kryzysowym. No, ale w końcu mamy kryzys, więc dlaczego nie spróbować ? ;-) Okazało się, że bułek w masie wcale nie czuć, a ciasto jest przepyszne ! Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Za przepis dziękuję Pieguskowi.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki.

Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.

Uwagi:
Posypka przygotowana w ten sposób wychodzi dosyć chrupiąca (cukier nie do końca się rozpuszcza). I choć mojemu m-żonkowi bardzo to odpowiadało, wydaje mi się, że najpierw należy rozpuścić sam cukier z masłem, dopiero na koniec wsypać wiórki.

Przepisy z tych kategorii

Pieczony omlet z kwiatami cuk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z rabarbarem i morelami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

3

Jajka faszerowane wędzonym łos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Rolada bezowa z bitą śmietaną…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

2

Owoce zapiekane pod sabayonem

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szybkie bułeczki mleczne bez m…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i morelami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Kostka jogurtowa na biszkoptac…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

3

Ciasto z karmelizowanymi banan…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Rolada bezowa z bitą śmietaną…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Kokosowe ciasto z morelami prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orkiszowe ciasto drożdzowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit