Ciasto Krówka

Ciasto Krówka
Jedno z moich ulubionych ciast i z pewnością pokochają je także inni wielbiciele słodkich ciast. Jest w nim wszystko co dobre i niestety wiele kalorii, ale o tym staram się nie myśleć. W moim domu jest robiony od dawna i nigdy jeszcze nie zawiódł. Ciasto lepiej upiec ok 2 dni wcześniej, wtedy zmięknie i lepiej się kroi. Miękie zrobi się też po kilku dniach od śmietany - ale czy wytrzyma tyle dni ;p Dla kogo kawałeczek? ;]

Zdjęcie - Ciasto Krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:
Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ciepłego mleka

  • Dodatkowo
  • 1 puszka masy krówkowej
  • płatki migdałowe
  • 750 ml śmietany min 30%
  • 20 g żelatyny
  • 3 śmietan-fixy


  • * podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm

    1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód
    Zdjęcie - Ciasto Krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.
    2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta.
    Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi.




    Zdjęcie - Ciasto Krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów