Ciasto kokosowo-marchewkowe na białkach

Po świątecznych wypiekach zostało sporo białek, dlatego bazując na przepisie na ciasto białkowe z makiem i jabłkiem zrobiłam podobne z kokosem i marchewką. Ciasto wyszło fajne i smaczne, aczkolwiek pierwszego dnia zdecydowanie lepsze niż drugiego.
A tymczasem pakuję torby i robię kanapki na drogę. Jadę do Wilna! :)
Wracam dopiero za tydzień, dlatego podsumowanie akcji wielkanocnej pojawi się z lekkim opóźnieniem.
Udanego majowego weekendu! :)

CIASTO KOKOSOWO-MARCHEWKOWE NA BIAŁKACH
1 szklanka białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka wiórków kokosowych,
125 g stopionego masła lub margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 spora marchewka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać do niej wiórki kokosowe, roztopiony i ostudzony tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i drobno startą marchewkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do podłużnej foremki o wymiarach mniej więcej 12 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
A tymczasem pakuję torby i robię kanapki na drogę. Jadę do Wilna! :)
Wracam dopiero za tydzień, dlatego podsumowanie akcji wielkanocnej pojawi się z lekkim opóźnieniem.
Udanego majowego weekendu! :)

CIASTO KOKOSOWO-MARCHEWKOWE NA BIAŁKACH
1 szklanka białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka wiórków kokosowych,
125 g stopionego masła lub margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 spora marchewka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać do niej wiórki kokosowe, roztopiony i ostudzony tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i drobno startą marchewkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do podłużnej foremki o wymiarach mniej więcej 12 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

