Ciasto kokosowe z malinami
Łączenie smaków jest bardzo wciągające. Kiedyś już próbowałam maliny z kokosem ale dzisiejsze ciasto, dzięki użyciu mleczka jest na wskroś kokosowe. Dodatek wiórek nie jest niezbędny ale moim zdaniem podnosi jego atrakcyjność, no chyba, że ktoś ich po prostu nie lubi. Maliny pasują do tego ciasta jak żadne inne owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Miłośnikom duetu kokosowo- malinowego szczerze polecam:)
Źródło: Stary zeszyt + moja modyfikacja
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka kokosowego
- szklanka malin
Składniki na lukier kokosowy:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 1 łyżki likieru kokosowego
Wszystkie składniki lukru dokładnie utrzeć. Masa powinna być gładka i lśniąca, jeśli jest za dużo płynu, należy dodać trochę więcej cukru.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem i ucierając nadal dodawać po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka dodać wiórki i na przemian mleko kokosowe z mąką z proszkiem, zaczynając i kończąc na mące. Wyłożyć połowę masy do przygotowanej formy, rozłożyć maliny i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 55-60 min. Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)