Ciasto kokosowe z jagodami

Po cieście migdałowo -  jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z  jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 5-6 łyżek likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40  dag jagód

 

Jajka ubić z cukrem na  puszystą masę. Dodać olej, likier oraz maślankę i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać wiórki kokosowe. Kiedy ciasto jest gładkie przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć jagody. Ciasto wstawić do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu można posyapć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

6

Kruche ciasto z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Słodka sobota #12: Krajanka ja…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

7

Ciasto na droge

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

8

Migdałowe ciasto z jagodami i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffinki z dynią jak pączki, l…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dorsz w pikantnym sosie pomido…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z semoliny i sos kur…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Ślimaczki z czekośliwką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Ciasteczka stempelki

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Normandzki chleb jabłkowy - wr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Normandzki chleb jabłkowy (bez…

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Bocconotti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog