Ciasto kokosowe z jagodami

Po cieście migdałowo -  jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z  jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 5-6 łyżek likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40  dag jagód

 

Jajka ubić z cukrem na  puszystą masę. Dodać olej, likier oraz maślankę i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać wiórki kokosowe. Kiedy ciasto jest gładkie przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć jagody. Ciasto wstawić do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu można posyapć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

6

Kruche ciasto z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

7

Ciasto na droge

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

8

Migdałowe ciasto z jagodami i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czarno-pomarańczowy sernik na…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sernik dyniowy z korzennym mus…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sernik dyniowy z sosem czekola…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort z pająkiem na Halloween

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Zielone ciasto cytrynowe z kiw…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Placek drożdżowy dyniowy pachn…

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Czekoladowe nagrobki czyli upi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Placek amerykański

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko