Ciasto jogurtowe




Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto à la wielka muffinka :) Lekkie, puchate, a przy tym trochę wilgotne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest naprawdę przepyszne.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 3 jaja
  • jogurt naturalny (mały kubek)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy
  • 240 g cukru
  • 240 g mąki pszennej luksusowej (u mnie jakaś zwykła, pabianicka :)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • około 1/2 łyżeczki soli (4 g)
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie wstępne:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem. Wyciskamy sok z cytryny.
1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i mieszamy je trzepaczką jak na omlet*.2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy.3. Dolewany olej i ponownie ubijamy.4. Dodajemy cukier, wlewamy sok z cytryny, cały czas ubijając.5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając. 6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.
* trzepaczkę zastąpiłam mikserem
Przepis z karty promującej książkę "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moreno. Promocyjna karta dołączona do jakiejś gazety spełniła swoją funkcję marketingową. Książkę przyniesie Mikołaj :)

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Muffiny cytrynowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto cytrynowe (z maszyny)

Kaś Kaś
Bake&Taste

14

Ciasto cytrynowe (puszyste)

upl upl
Niebo w gębie

Tort bezowy z cytrynowym kreme…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Limonkowa panna cotta z jeżyno…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Dżem z melona

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Omlet z cukinią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

O tym, jak weszłam w dwudziest…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

3

Ciasto z musem śliwkowym i bit…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta serowa z figami (Cheese…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake